Drygt 50 solceller täcker taket i söderläge på keramikern Eva Troedssons gård utanför Hammenhög på Österlen i Skåne. Hit flyttade hon 1992 med drömmen om att skapa något alldeles extra – en bedrift hon lyckats med. Idag fungerar gården från 1860 som mötesplats med galleri, verkstad och B&B.  

– Med min verksamhet tyckte jag att det var en lämplig investering att göra. Det finns ett frö i det här som hör ihop med solcellerna, klimatfrågan påverkar oss alla. Det känns bra att använda solen till att bränna det jag gör med mina händer – keramik skapat av eldens energi, av jord och fantasi.

I det yttersta rummet bredvid hennes verkstad, ursprungligen ett kostall, står två stora elugnar som drar mycket ström när de är igång. Eva Troedsson använder olika bränntekniker, som varmast blir ugnarna 1100 grader, och därför kändes det extra viktigt för henne att driften av dem blev fossilfri.

– Jag fick solcellerna installerade 2017. Jag ville få ner kostnaderna och samtidigt bli del av ett större kretslopp. Som keramiker förbrukar jag mycket energi och jag vill försöka balansera det så gott det går. När jag skulle välja elbolag undersökte jag marknaden och tyckte att Stockholms Elbolag låg bra i pris. Och när jag ringde dit visade det sig dessutom att företaget har en filial i Löddeköpinge här nere i Skåne.

– Det passar min filosofi om att man ska handla närodlat och även närskapat – något som hör ihop med hållbar utveckling. Varför köpa en mugg som färdats över sju världshav när du kan dricka ur en som skapats i din närmsta omgivning!

Dessutom ligger gården bra ute på slätten med fri sikt åt alla håll – det är bara att suga åt sig ljuset. Eva Troedssons solceller sitter på taket till verkstaden och uthyrningsdelen med Bed & Breakfast och gästerna kan kika upp på dem när de sitter på gårdsplanen och äter frukost.

– En annan anledning till att jag valde Stockholms Elbolag var att jag vid allra första samtalet fick en så bra kontaktperson – en jättetrevlig tjej som det gick att prata med. Hon kunde svara på alla mina frågor, jag tror på personliga relationer och hon hjälpte mig att välja ett bra avtal.

Installationen av solcellerna har förändrat Eva Troedssons arbetsrutiner. Tidigare hade hon ugnarna igång om natten. Idag håller hon i stället koll på väderskiftningarna och sätter igång dem på dagtid om solen skiner – då går solstrålarna rakt in i systemet.

– Det tog lite tid innan jag fick igång produktionen av el men idag har min elkostnad ungefär halverats. Min årsförbrukning ligger på cirka 27.000 KW och jag kan sälja lite av överskottet då och då.

Hon poängterar även betydelsen av det öppna landskapet kring gården – Österlen där det är som friast, med sol från horisont till horisont.

– Ett problem med mig som konstnär var dock faktiskt estetiken, att sätta upp panelerna på mitt omsorgsfullt renoverade tegeltak. Men jag började tänka annorlunda. När du nu kommer in på gården och ser dem – då känner jag mig stolt.

Miljötänket genomsyrar det mesta hos Keramika Fantasia. Möbler och inredningsdetaljer är ofta tillverkade av återbruksmaterial, till exempel blomsterfat gjorda av delar från en tallriksharv eller en bordsskiva som tidigare fungerade som stalldörr. Dessutom håller jordvärme huset varmt.

På senare tid har hon även börjat samarbeta med Världsnaturfonden i projektet ”Kreativitet på hållbar väg”. I olika workshops har hon arbetat med pedagoger från lokala skolor för att hjälpa dem att hitta kreativa vägar utifrån de globala utmaningarna. Meningen är att de sedan ska hjälpa barn och ungdomar att tro på sig själva och sin inre förmåga med hjälp av kreativt skapande.

– Deltagarna i tvådagarsworkshopen fick bland annat göra jordklot i keramik utifrån det faktum att vi människor förbrukar resurser från flera jordklot varje år. Det har varit otroligt roligt, och jag har fått föra ut mina tankar. Vad du än arbetar med, gör det med passion, då hittar du din visdom på vägen, avslutar hon.

Keramika Fantasia, kund sedan 2017-09-01

Text och foto: Caroline Alesmark