Oavsett om du bor i lägenhet eller villa så förbrukar du el. Många av våra dagliga aktiviteter och hushållsapparater drar mer energi än vi tror. Genom att identifiera de största energibovarna i hemmet har du möjlighet att göra små förändringar som kan få en stor påverkan på elförbrukningen och din plånbok. I detta inlägg går vi igenom de vanligaste el-tjuvarna i hemmet och ger tips på smarta justeringar som hjälper dig att minska elförbrukningen och sänka dina elräkningar.
Sänk värmen
Uppvärmning av bostaden är bland de största förbrukningskällorna och det kan det bli sparsamt att sänka värmen. För hög värme på elementen drar mycket ström, att således sänka temperaturen med endast en grad kan göra stor skillnad på dina uppvärmningskostnader. Prova dig fram och hitta en temperatur som fungerar för dig, självklart ska du inte frysa. Likaså är golvvärme också något som drar mycket ström. Om du vill minska elförbrukningen kan det vara ett bra alternativ att sänka golvvärmen eller stänga av den helt och ersätta med exempelvis en matta.
Duscha lagom
Varmvatten är också en av de vanligaste el-tjuvarna. Att ta långa varma duschar drar otroligt mycket ström. Att duscha snabbare och mindre varmt kan således spara väldigt många kilowattimmar per år.
Stand-by läge
Det är vanligt förekommande att hemelektronik står igång på stand-by trots att den inte används. Hemelektronik i stand-by läge drar i regel mycket ström, för att minska elförbrukningen rekommenderar vi att stänga av din dator, mobiltelefon eller annan elektronik samt dra ut laddaren när de inte används. Du kan även överväga att införskaffa en grenkontakt så att du enkelt kan stänga av all elektronik med ett knapptryck.
Hur mycket ström olika hemelektronikapparater förbrukar varierar. Olika datorer kan exempelvis dra olika mycket ström. En bärbar dator förbrukar i regel mindre än en stationär dator. Om du äger en stationär gamingdator och spelar tunga spel kan du räkna med en högre elförbrukning. Detta beror på att kraftfullare grafikkort och processer hos gamingdatorer gör att de drar mer ström. Stationära datorer är utvecklade med prestanda i fokus och bärbara datorer är formade med energieffektivitet i fokus, vilket resulterar i att de har olika elförbrukning.
Om du vill få en större inblick i vad din hemelektroniks förbrukning kostar kan du räkna ut det såhär:
Exempel: Din TV har en effekt på 100 W och är igång i fyra timmar och du har ett elpris på 2.5 kr/kWh:
- 100 (W) x 4 timmar (h) = 400 W/h
- Dela sedan med 1000: 400 / 1000 = 0.4 kWh
- Multiplicera med ditt elpris för att få fram kostnaden: 0.4 kWh x 2.5 kr = 1 kr
Det kostar alltså 1 kr att titta på TV i fyra timmar, det vill säga att om du tittar på TV fyra timmar om dagen, varje dag, får du en årskostnad på 365 kr.
Fyll tvättmaskinen och undvik torktumlaren
Det är många hushåll idag som har tvättmaskin och torktumlare i bostaden och dessa drar i regel mycket ström. Att fylla tvättmaskinen varje gång kommer förhoppningsvis resultera i att du kan tvätta mer sällan och således minska elförbrukningen. De flesta tvättmaskiner har även ett sparprogram, det kan vara värt att prova när du har lätt smutsig tvätt. Om det är möjligt rekommenderar vi även att undvika torktumlaren. Det går åt tre gånger så mycket energi att torktumla kläderna än att tvätta dem. Spara el genom att lufttorka din tvätt istället.
Byt glödlampor
Glödlampor har i regel en hög energiförbrukning. Genom att byta ut glödlamporna till energieffektiva glödlampor istället kan du minska elförbrukningen. Energieffektiva glödlampor såsom LED-lampor använder mindre el och har också en längre livstid. Utöver att byta glödlamporna är det rekommenderat att alltid släcka lamporna när du lämnar ett rum, så de inte drar onödig ström.
Var smart i köket
Det är kylen och frysen som drar mycket el i köket eftersom de är igång dygnet runt. För att effektivisera och minska elförbrukningen kan du se till att dörrarna är helt täta och öppna dem korta stunder åt gången, då försvinner mindre kyla och det drar inte lika mycket ström att bibehålla temperaturen. Dessutom håller matvarorna i kylen betydligt längre om temperaturen skiftar så lite som möjligt. Det rekommenderas också att inte ställa in varm mat i kylen eller frysen, låt maten svalna innan du sätter in den. Detta för att också kunna bibehålla temperaturen. När det gäller frysen är det också bra att frosta av den regelbundet.
Bortsett från kyl och frys är diskmaskin en av de mest använda produkterna i köket. Likt tvättmaskinen kan du se till att diskmaskinen är fylld varje gång, så den inte körs i onödan, det används lika mycket energi oavsett hur full den är. Om du har ett EKO eller sparprogram kan du även prova att använda det.
Vad ska jag ha för elavtal?
Hur många som bor i hushållet och vilka vanor de personerna har påverkar också förbrukningen. Om man tränar mycket brukar det resultera i att man också tvättar mycket exempelvis. Hur ofta och hur länge man duschar eller hur varmt det är i bostaden är exempel på saker som också påverkar förbrukningen.
Du kan också se över ditt elavtal för att möjligtvis kunna minska elkostnaden. Vi erbjuder ett flertal olika elavtal och det är individuellt vad som passar ert hushåll. Om du har möjlighet att aktivt påverka din förbrukning, det vill säga att exempelvis använda tvättmaskinen, diskmaskinen och ladda din elbil under de billigaste timmarna på dygnet rekommenderar vi det rörliga timprisavtalet.
Ett rörligt månadsavtal är bland de vanligaste elavtalsformerna. Det innebär att istället för att priserna justeras timme för timme får du ett genomsnittligt pris för hela månaden. Det som kan vara känsligt med de rörliga avtalen är att de påverkas av marknaden och spotpriset kan därmed höjas och sänkas drastiskt. Därför är det bra att veta vad i hemmet som drar mest ström.
Vi erbjuder även fastprisavtal där du kan binda priset från 3 månader upp till 10 år. Ett fastprisavtal innebär att du har ett och samma pris under hela avtalsperioden och behöver därmed inte hålla koll på spotpriset. Att binda priset kan vara en trygghet om det kommer en chockhöjning av priserna som vi sett tidigare.
Du kan läsa mer om våra olika avtalsformer och även se priser här.
I Stockholms Elbolags app har du möjlighet att följa din förbrukning och se vad i hemmet som drar mest ström. I appen kan du även se tidigare månaders förbrukning och kan därmed jämföra din förbrukning månad för månad. Generellt är vintermånaderna dyrast på året men oavsett månad på året kan du påverka din förbrukning.
Om du är osäker på vilken avtalsform som passar dig och ditt hushåll bäst kan du ringa oss på 08-410 377 01, eller maila oss på kundservice@stockholmselbolag.se så hjälper vi dig gärna.