Orolig för en lång vargavinter?

Vädret har under de senaste åren seglat upp som den faktor som tydligast påverkar elpriset. Om du som förr i tiden vill slippa oroa dig för att det blir en kall och vindstilla vinter, gäller det att teckna ett fast elavtal innan priserna sticker iväg, menar Fredrik Steen på Stockholms Elbolag.

I sommar har elpriset legat på låga nivåer, till glädje för alla som med fasa minns fjolårets rekordhöga sommarpriser. Men det finns ingen anledning att tro att elkrisen är över och att allt är som vanligt igen, menar Fredrik Steen på Stockholms Elbolag.
– Problemen som ledde till elkrisen är inte lösta. Vi kommer fortsatt se en volatil elmarknad, med kraftiga prissvängningar. Faktum är att minuspriserna som varit, är ett riktigt dåligt tecken. De signalerar att marknaden är mer instabil än någonsin, och att det snabbt komma nya prisrekord så fort vinterkylan slår till.
Han tillägger:
– Eftersom ungefär 75 procent av ett hushålls årskonsumtionen av el sker under årets dyra månader, har det instabila elsystemet blivit en dyr historia för hushållen.

Teckna ett fast elavtal? Här finns allt du behöver veta!

Teckna nytt elavtal

Då kommer de dyra elpriserna tillbaka

Vädret är alltså den faktor som påverkar elpriset allra mest. Och det är på hösten och vintern som väder och vind spelar allra störst roll. Vid låga temperaturer ökar efterfrågan på elektricitet och priserna stiger. Blåsigt väder påverkar elpriset nedåt. 

– Det allra bästa för elpriset är om det blåser riktigt mycket i Tyskland och södra Sverige så att vindkraftverken snurrar ordentligt. Det kan bli räddningen i höst och vinter. Men blir det en riktig kall vinter kommer de extremt höga elpriserna tillbaka, säger Fredrik Steen.

Ett aktivt val viktigt – men vänta inte för länge

Näst efter vädret är det du själv som har störst inverkan på ditt elpris genom att göra ett aktivt val. Därför kan det redan nu vara läge att se över hushållets elavtal.

– Oroar man sig för elpriset är det bättre att säkra ett nytt avtal nu. Med ett fastprisavtal kan man vara lugn och behöver inte hoppas på att vädret ska hålla nere elpriset. De långa fastprisavtalen ger alltid lägst pris, säger Fredrik Steen och fortsätter:

– Priserna på fastprisavtal har gått ner, de är mer än halverade jämfört med för ett år sedan. Om du tecknar ett avtal nu, med uppstart om två, tre månader behöver du inte stå i kö i vinter när priserna på fastprisavtalen har gått upp.